×

Profesorët e Summer School “Roots of War & Establishment of a Lasting Peace”

Ju prezantojmë profesorët që kanë marrë pjesë/marrin pjesë në Summer School-in tonë.


Ju prezantojmë profesorët që kanë marrë pjesë/marrin pjesë në Summer School-in tonë.

Raul Caruso

Prof. Raul Caruso, i arsimuar në Napoli (MA), Luven (Msc) dhe Milano (PhD), aktualisht është i anëtarësuar në Universitetin Katolik Sacro Cuore, ku është profesor i ekonomisë së Paqes, Ekonomisë Ndërkombëtare dhe Ekonomisë së Krimit. Ai është kryeredaktor i Peace Economics, Peace Science and Public Policy (SH.B.A.) dhe gjithashtu është pjesë e bordit botues të Defence and Peace Economics (SHBA), Journal of Economy of Peace and Security (USA), Rivista Internazionale di Scienze Sociali (Itali). Ai është Drejtor i CESPIC (Qendra Europiane e Shkencës për Paqe, Integrim dhe Bashkëpunim) në Universitetin Katolik “Zoja e Këshillit të Mirë”, ku është gjithashtu delegat i Rektorit për Marrëdhëniet Ndërkombëtare. Ka shërbyer si Drejtor Ekzekutiv i Network of European Peace Scientists (2009 - 2019) dhe është drejtuesi i Rrjetit Italian të Ekonomistëve për Paqen dhe Sigurinë. Ai është gjithashtu anëtar i komisioneve shkencore të Qendrës për Ekonomi të Aplikuar (CSEA) dhe Qendrës për Ndërkombëtarizimin e Arsimit të Lartë (CHEI) në Universitetin Katolik Sacro Cuore. Atje ai është përfaqësuesi brenda Rrjetit Italian të Universitetit për Paqen.

Arzu Kibris

Prof. Arzu Kibris  ka përfunduar studimet e doktoratës e saj në Shkenca Politike në vitin 2010. Në janar 2017 iu bashkua Universitetit të Warwick-ut si Profesor i Asociuar, me pare ka punuar si Asistent Profesoreshë në Universitetin Duke dhe në Universitetin Sabancı, Stamboll. Interesat e saj kërkimore përfshijnë kryesisht dinamikën dhe pasojat sociale, politike dhe ekonomike të konflikteve civile, si dhe analizat formale të sjelljes politike dhe ekonomike. Punimet e saja jane botuar në Journal of Conflict Resolution, Social Science & Medicine, Public Choice, dhe Studies in Conflict and Terrorism, si edhe ne revista të tjera. Ajo perfitoi grantin e rendesishem të ERC-se në vitin 2016 për projektin e saj EXPOVIBE: Exposure to Political Violence and Individual Behavior, në të cilin ajo eksploron efektet e nivelit individual të ekspozimit ndaj dhunës politike në një kontekst konflikti civil.

Han Dorussen

Profesor në Universitetin Essex.  I diplomuar në shkencat politike nga Universiteti i Nijmegenit dhe mbrojti doktoraturën në Qeverisje pranë Universitetit të Teksasit në Austin. Ka qenë pedagog në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU) në Trondheim. Midis 2008 dhe 2011 dhe në 2013-4, ishte Shef i Departamentit të Qeverisë në Universitetin e Essex. Ai është anëtar i bordit të Rrjetit të Shkencave Evropiane të Paqes, redaktor i asociuar për Journal of Peace Research dhe një anëtar i Qendrës së Michael Nicholson të Konflikteve dhe Bashkëpunimit. Fokusi i tij në hulumtim është në marrëdhëniet ndërkombëtare, ekonominë politike ndërkombëtare dhe krahasuese dhe teorinë e aplikuar të lojës. Interesat e hulumtimit aktual përfshijnë marrëdhëniet midis tregtisë dhe konfliktit, përdorimin e politikave ekonomike në politikën ndërkombëtare, operacionet paqeruajtëse dhe qeverisjen e shoqërive të pas konfliktit dhe konvergjencën e politikave në Bashkimin Evropian. Bashkë-redaktor (me Emil Kirchner dhe Thomas Christiansen) të Marrëdhënieve të Sigurisë midis Kinës dhe Bashkimit Evropian: Nga Konvergjenca në Bashkëpunim (Cambridge University Press 2016) dhe (me Michael Taylor) Votim Ekonomik (Routledge 2002).

Faqja Personale: https://www.essex.ac.uk/government/staff/profile.aspx?ID=383 

Subhasish Chowdhury

Prof. Subhasish Chowdhury iu bashkua Universitetit të Bath si profesor i asociuar në vitin 2017. Ai perfundoi studimet e doktorates ne Universitetin Purdue, si edhe ka qene profesor prane  Universitetit “East Anglia”, përpara se të bashkohej Universitetit te Bath. Fushat e tij të interesit kërkimor mbulojnë kerkimet teorike dhe aplikative të problemeve në konteste te ndryshme si:  konflikte, Organizim Industrial, Eksperimental, Ekonomi Publike dhe Ekonomi Politike. Prof. Subhasish ka shërbyer si redaktor i ftuar për “Economic Injury” dhe “Journal of Economics Psychology”. Punimet e tija kerkimore jane botuar në revista si “European Economic Review”, “Games and Economic Behavior”, “Journal of Public Economics”, si edhe Economic Theory.

Tobias Böhmelt

Profesor i Asociuar në Departamentin e Qeverisë në Universitetin e Essex (Angli) dhe një Kërkues i Associuart i Grupit të Ekonomisë Ndërkombëtare Politike në Qendrën për Studime Krahasuese dhe Ndërkombëtare (CIS) si dhe Institutin për Mjedisin Vendimet (IED). Ai është i lidhur me Qendrën Michael Nicholson për Konflikt dhe Bashkëpunim, si dhe Qendrën Europiane të Shkencës së Paqes, Integrimit dhe Bashkëpunimit. Interesat e tij kryesore të hulumtimit dhe mësimdhënies janë analiza sasiore e konfliktit dhe bashkëpunimit, politikës mjedisore, ndërmjetësimi ndërkombëtar, marrëdhënie civile dhe ushtarake dhe analiza e rrjetit. Ai ka botuar dy monografi dhe më shumë se 60 artikuj në revistat ndërkombëtare të rishikuara.

 

Vincenzo Bove

Prof. Bove është lektor në Departamentin e Politikës dhe Studimeve Ndërkombëtare dhe një anëtar i Qendrës Q-Step Warwick. Ai u bashkua me PAIS si Asistent Profesor në vitin 2014. Më parë, ai ishte Akademik i Akademisë Britanike në Departamentin e Qeverisë në Universitetin e Essex. Ai mori një doktoraturë në Ekonomi në vitin 2011 dhe një MSc në Ekonomi në vitin 2007 nga Kolegji Birkbeck, Universiteti i Londrës. Ka mbajtur mësimdhënie dhe hulumtime në Universitetin e Essex, Universitetin e Gjenovës, IMT Lucca dhe Sciences Po, Paris. Ai gjithashtu shërbeu si oficer në Marinën Italiane, kryesisht duke punuar në luftën anti-nëndetëse. Hulumtimi i tij bie gjerësisht në gjashtë fusha: 1) luftëra civile dhe ndërhyrje ushtarake, në veçanti operacione paqeruajtëse; 2) ekonomia politike e regjimeve autoritare; 3) marrëdhëniet civile-ushtarake; 4) migracioni ndërkombëtar dhe zhvillimi ekonomik; 5) diversiteti kulturor dhe konflikti; dhe 6) kostot ekonomike të luftës.

Faqja Personale: https://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/pais/people/bove/

Scott Gates

Shkencëtar dhe ekonomist amerikan i bazuar në Norvegji. Ai ishte drejtor i Qendrës për Studimin e Luftës Civile (CSCW) të Institutit të Kërkimit të Paqes në Oslo (PRIO), e cila është një Qendër Norvegjeze të Ekselencës e financuar nga Këshilli i Kërkimeve të Norvegjisë për një periudhë dymbëdhjetëvjeçare 2002-2013. Ai aktualisht është Profesor Hulumtues në PRIO, Hulumtues Vizitor në ESOP në Departamentin e Ekonomisë në Universitetin e Oslos dhe gjithashtu profesor në Departamentin e Shkencave Politike në Universitetin e Oslos. Ai punon në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU)Norwegian University of Science and Technology (NTNU) dheuniversitetin e Miçigan Michigan State University (MSU). Temat e tij aktuale të kërkimit përfshijnë Ngritjen e Kinës, Shteti Islamik dhe Brutaliteti i Policisë. Hulumtimet e tij të mëparshme përfshijnë Analizën Teorike të Aplikuar të Aksioneve, Teorinë e Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Ekonominë Ndërkombëtare Politike, Modelet Formale të Burokracisë dhe Modelimin Ekonomik. Gates ka një BA në shkencat politike dhe antropologji nga Universiteti i Minesotës (1980), një MA në shkencat politike nga Universiteti i Miçiganit (1983), Master në ekonomi të aplikuar nga Universiteti i Minesotës (1985) dhe doktoraturë në shkenca politikë nga Universiteti i Miçiganit (1989). Gates u pranua në Shoqërinë Mbretërore Norvegjeze të Shkencave dhe Letrave në vitin 2008. Ai është gjithashtu anëtar i Akademisë Norvegjeze të Shkencave dhe Letrave. Në vitin 2014, ai mori çmimin “Herbert Simon” të Shoqatës së Shkencave Politike Midwest dhe Grupit të Midwest për Administratë Publike, si një studiues i cili ka dhënë një kontribut të rëndësishëm karriere në studimin shkencor të burokracisë, çmim i ndarë me John Brehm të Universitetit të Chicago.

Faqja Personale: https://www.prio.org/People/Person/?x=3462 

 

Christos Kollias

Prof. Christos Kollias është Profesor i Ekonomisë së Aplikuar me Departamentin e Ekonomisë, Universitetin e Thesalisë; Redaktor i Defence & Peace Economics, anëtar i Bordit Editorial të Peace Economics, Shkencës së Paqes dhe Politikës Publike dhe redaktor i Associates of The Economics of Peace & Security Journal.Interesat e tij kërkimore përfshijnë ekonominë e mbrojtjes, terrorizmin, ekonominë politike ndërkombëtare, ekonominë e sektorit publik dhe politikën makroekonomike.

 

Faqja Personale: https://www.econ.uth.gr/en/department/staff/faculty/116-professors/37-dr-christos-kollias 

 

Michele Di  Maio

Prof. Michele Di Maio është profesor i ekonomisë në Universitetin “Sapienza” të Romës (Itali). Ai është ekspert në analizën e marredhenies ndërmjet dhunës, konfliktit dhe aktivitetit ekonomik, si edhe në matjen e dhunës dhe konfliktit në  familje. Studimet e tija fokusohen në studimin e ndikimit të konfliktit në rezultatet e nivelit individual – duke përfshirë punësimin, migrimin, arsimin, fertilitetin dhe shëndetin, dhe se si përkeqësimi i kushteve ekonomike mund të çojë në një rritje të intensitetit të konfliktit. Në kërkimin e tij më të fundit, ai përdor të dhëna mikro-ekonomike për të analizuar ndikimin e konfliktit në performancën e firmave në Territoret e Pushtuara Palestineze dhe Libi. Kerkimet e tija janë botuar në disa revista kryesore akademike si Journal of the European Economic Association, Economic Journal, Journal of Development Economics, Demography, dhe World Bank Review Economic. Ai ka punuar si konsulent për çështje që lidhen me konfliktin, politikat tregtare dhe zhvillimin industrial për Bankën Botërore, UNIDO, UNCTAD, UNECA, ESCWA, ECLAC, IPD Initiative dhe IGC. Prof. Michele Di Maio perfundoi studimet e doktorates. në Ekonomi prane Universitetit te Sienës dhe BA ne Universitetin e Bocconit. Para se ti bashkohej stafit te Universitetit Sapienza, ai ishte profesor i asociuar në Universitetin e Napolit “Parthenope” në Itali.

Adelaide Baronchelli

Prof. Adelaide Baronchelli është post doktorante në Universitetin e Veronës. Ajo ka një MSc në Ekonomi nga Universiteti i Essex dhe një Doktoratë në Institucione dhe Politika nga Universiteti Katolik i Milanos. Interesat e saj kërkimore janë në lidhje me politikën ekonomike, ekonominë ndërkombëtare dhe historinë ekonomike. Punimet e saj të fundit kanë të bëjnë me tregtinë ndërkombëtare të armëve të lehta, politikat dhe institucionet gjuhësore dhe ndryshimin e klimës.

Lisa Hultman 

Prof. Lisa Hultman është një Profesore e Asociuar në fushën e Paqes e Konflikteve në Universitetin Uppsala, Suedi, dhe zëvendës Shefe e Departamentit. Interesat e saj kërkimore përfshijnë luftën civile, dhunën kundër civilëve, efektivitetin paqeruajtës, mbrojtjen e civilëve, shkaqet dhe pasojat e ndërhyrjeve ndërkombëtare dhe normat ndërkombëtare. Ajo është autore e Peacekeeping in the Midst of War (me Jacob Kathman dhe Megan Shannon), botuar nga Oxford University Press në 2019 dhe fitues i APSA Conflict Processes Best Book Award dhe artikujve të shumtë në revista. Ajo ka qenë pjesë e Peace Science Society (International) Council 2016-2020, dhe ka qenë më parë anëtare e komitetit drejtues të Rrjetit të Shkencëtarëve Evropianë të Paqes.

 

Enkelejda Havari

Prof. Enkelejda Havari është një Asistente Profesore në Shkollën e Menaxhimit IESEG në Paris që nga Shtatori 2021. Ajo është aktualisht kërkuese në Institutin e Ekonomisë së Punës IZA dhe në Organizatën Globale të Punës. Interesat e saj kryesore kërkimore I përkasin fushës së ekonomisë së punës, vlerësimit të politikave, pabarazisë dhe lëvizshmërisë sociale, ekonomisë familjare dhe ndikimit afatgjatë të konflikteve. Më parë ajo ka qenë Research Economist në Komisionin Evropian, Joint Research Centre (JRC) ku ka punuar me vlerësimet ex-post të programeve të financuara nga BE. Ajo ka qenë gjithashtu lektore në Universitetin e Bostonit dhe post-doktorande në Universitetin Ca ’Foscari të Venecias. Ajo ka një doktoraturë në Ekonometri dhe Ekonomi Empirike nga Universiteti i Romës "Tor Vergata" dhe një Master në Ekonomi nga Universiteti i Bolonjës.

Federica Cappelli

Prof. Federica Cappelli është një kerkues shkencor post-doc në Universitetin Roma Tre dhe pedagoge e Circular Economy në Universitetin e Tuscia. Ajo ka perfunduar studimet e Doktoratës në Ekonomi pranë Universitetit Roma Tre. Prof. Cappelli ka qenë edhe studiuese vizitore në INGENIO CSIC-UPV (Valencia, Spanjë) dhe kerkuese shkencore në Fondacionin Eni Enrico Mattei (Milano, Itali). Kërkimi i saj shkencor është fokusuar veçanërisht në përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike dhe në ndikimet socio-ekonomike të ndryshimeve klimatike, veçanërisht në lidhje me konfliktet e armatosura.

Na ndiqni